În pandemia actuală, frica poate duce la sfaturi proaste atunci când vine vorba de igienă. Curățarea și dezinfectarea nu sunt același lucru. Dezinfectarea se referă la uciderea sau inactivarea microorganismelor, reducând astfel numărul de microorganisme la un nivel acceptabil. Curățarea înseamnă eliminarea murdăriei și a microorganismelor pe care le conține.
Dezinfectarea este ceea ce facem după curățare, în industria alimentară, case de îngrijire și spitale și în camere curate, sterile. Curățarea singură este ceea ce facem în toate celelalte medii, cum ar fi birourile și școlile.
Dar acum trăim în timpurile coronavirusului. Igiena este preocuparea tuturor. Grupul de persoane considerate vulnerabile a crescut. Deci, oamenii se concentrează asupra dezinfectării.
În aceste vremuri, în special, există două capcane în dezinfecție: 1. Dezinfectarea se face din motive emoționale și 2. Dezinfectarea se efectuează incorect.
- Emoția nu este un motiv bun pentru dezinfectare. Dezinfectarea trebuie făcută din motive raționale, în situații de risc, cum ar fi o infecție confirmată, infecție suspectată, în cazuri referitoare la sânge sau alte fluide corporale și în siguranța alimentelor.
- Regula rămâne: curățați mai întâi, apoi dezinfectați. Curățarea cu un agent dezinfectant nu este dezinfectare. Greșeli neglijente pot apărea atunci când personalul nu are pregătire suficientă. De exemplu, lipsesc colțurile sau marginile sau nu se respectă timpul de contact necesar. Astfel se creează erori invizibile cu ochiul liber și care creează un fals sentiment de securitate.
Pe scurt, în aproape toate protocoalele pentru spații generale, este suficientă „curățarea intensivă a suprafețelor”. Acest lucru se aplică și în perioadele de coronavirus, cu substanțe avizate, virucide, deci care să aibă efect asupra virușilor.
Pe lângă dezinfectare, curățarea în combinație cu disciplina personală demonstrează de fapt un risc mai mic de infecție. Prin igiena mâinilor și distanțarea socială. De asemenea, spălarea atentă a mâinilor produce rezultate bune.
Răspunsul la întrebarea privind siguranța coronavirusului este, prin urmare: curățare decentă și disciplină personală (igiena mâinilor și distanțarea socială), și ulterior dezinfectarea.