Pe lângă măsurile de prevenire a transmiterii coronavirusului, precum “tuse și strănut în cot”, folosirea servețelelor de hârtie, evitarea atingerilor și păstrarea distanței sociale, cea mai importantă măsură pe care o poate lua cineva este aceea de a asigura igiena corectă și regulată a mâinilor sale.

Dar este mai mult decât atât. Ținându-vă mâinile sub robinet pentru o perioadă scurtă de timp puteți facilita, de fapt, transmiterea microorganismelor. O spălare corectă a mâinilor presupune respectarea mai multor pași:

  • Este nevoie să vă frecați mâinile una de cealaltă cel puțin o jumătate de minut pentru a realiza acest lucru, apoi să le clătiți și să le uscați.
  • Este recomandată folosirea săpunului lichid, cu dozator, deoarece un bloc de săpun uzat ar putea spori de fapt transmiterea virusurilor.
  • Folosirea gelului pentru mâini pe bază de alcool este o alternativă, dar este adecvată numai pentru igienizare complementară. Se pare că nu poate înlocui spălarea pe mâini cu apă și săpun, mai ales în cazul murdăriei evidente.
  • Întrucât spălarea nu îndepărtează și nu ucide niciodată complet microorganismele patogene, uscarea mâinilor este esențială. Dacă mâinile rămân ude după spălare, acest lucru poate favoriza transmiterea microorganismelor.

Dintre metodele tradiționale de uscare a mâinilor – prosoape de hârtie, prosoape textile sau uscătoare cu aer cald – prosoapele de hârtie sunt cele mai igienice. Hârtia este eficientă pentru îndepărtarea bacteriilor, nu este o sursă de bacterii în sine și nu constituie un risc de igienă în condiții normale de depozitare.

După utilizare, hârtia poate fi utilizată și pentru a preveni reinfectarea prin atingeri de mânere sau butoane. Este important ca hârtia și dozatorul de hârtie să fie potrivite: dozatorul să nu aibă butoane, să fie curățat zilnic și să fie în permanență reumplut.

Drept urmare, pe lângă spălarea corectă a mâinilor,  asigurați-vă că le uscați complet, ideal cu prosoape de hârtie, pentru minimizarea riscurilor de transmitere a bolilor!