Când se curăță, când se dezinfectează, când se fumigează, când se pulverizează chimic? Profesioniștii în curățenie se confruntă acum cu enorma responsabilitate de a se asigura că spațiile sunt sigure din punct de vedere igienic și că sunt gata de utilizare de către publicul larg.
Ce este curățarea și ce este dezinfectarea? Care sunt diferențele și când trebuie folosite fiecare? Aceste întrebări sunt adresate pe scară largă, deoarece întreprinderile și clădirile publice se deschid după blocarea din cauza pandemiei Covid-19. Mai mult ca oricând, accentul este pus pe curățenia și igiena profesională, iar industria în ansamblu poartă o responsabilitate enormă în a ajuta la restabilirea încrederii prin garantarea respectării standardelor corecte de igienă.
Curățare versus dezinfectare
Curățarea înseamnă îndepărtarea microorganismelor. Dacă curățați o suprafață, puteți folosi săpun și apă, un detergent și puteți îndepărta fizic reziduurile, inclusiv multe dintre microorganisme. Când vă curățați mâinile, puteți folosi apă și săpun.
Dezinfectarea înseamnă că nu numai că curățați (îndepărtați microorganismele), dar folosiți și un produs care ucide microorganismele la suprafață. Dezinfectarea trebuie să se refere numai la uciderea microorganismelor de pe o suprafață sau mediu. Când utilizați frecare manuală pe bază de alcool, ucideți microorganismele și, în acel moment, efectuați antisepsia mâinilor. Acesta este echivalentul dezinfectării suprafeței pe mâini.
Coronavirus și dezinfectare
Coronavirus nu face excepție de la aceste reguli, însă se face o diferență între unitățile medicale și cele nemedicale.
Practicile de dezinfecție sunt importante pentru a reduce potențialul de contaminare cu virusul Covid-19 în medii non-medicale, cum ar fi acasă, la birou, în școli, săli de sport, în clădirile accesibile publicului, sau în biserici, piețe, medii de transport și restaurante.
Suprafețele cu contact ridicat și frecvent, care nu sunt de îngrijire medical, ar trebui identificate pentru dezinfectarea prioritară, cum ar fi mânerele ușilor și a ferestrelor, spațiile de preparare din bucătării, blaturile, suprafețele băilor, toaletele și robinetele, dispozitivele personale cu ecran tactil, tastaturile computerului personal și suprafețele de lucru.
În condiții non-medicale, hipocloritul de sodiu (înălbitor / clor) poate fi utilizat la o concentrație recomandată de 0,1 la sută sau 1.000 ppm (o parte din înălbitor de uz casnic de cinci la sută la 49 părți de apă). Alcoolul de 70-90% poate fi utilizat și pentru dezinfectarea suprafețelor. Suprafețele trebuie curățate mai întâi cu apă și săpun sau cu un detergent pentru a îndepărta murdăria, urmată de dezinfectare.
Curățarea trebuie să înceapă întotdeauna de la cea mai puțin murdară (cea mai curată) zonă la cea mai murdară, pentru a nu răspândi murdăria în zonele mai puțin murdare. Toate soluțiile dezinfectante trebuie depozitate în recipiente opace, într-o zonă bine ventilată, acoperită, care nu este expusă la lumina directă a soarelui și, în mod ideal, ar trebui să fie proaspăt pregătită în fiecare zi.
În interior, aplicarea de rutină a dezinfectanților pe suprafețe prin pulverizare nu este recomandată pentru Covid-19. Dacă se aplică dezinfectanți, acest lucru ar trebui să fie prin ștergere, cu o cârpă înmuiată în dezinfectant.
De fapt, există unele condiții în care ar trebui să faceți atât curățare, cât și dezinfectare. Dacă ceva este foarte gras sau gras, trebuie mai întâi să folosiți săpun sau detergent pentru a degresa și apoi să adăugați un dezinfectant. Acest lucru poate fi pe podea, pe o mașină, pe mediu și așa mai departe.
În ceea ce privește facilitățile de asistență medicală, dacă sunt în prezent implementate și respectate protocoale de igienă ale mediului, toate instrumentele necesare sunt prezente. Nevoia este mult mai mare de a ne concentra pe educație și implementarea protocoalelor corecte de către personal. Aceasta este modalitatea de a vă asigura că respectarea protocoalelor este cât mai bună posibil.
Reclamații privind dezinfectarea
Diferiti producatori pretind ca produc produse care ofera dezinfectie care dureaza perioade lungi de timp. Neconcordanțele trebuie sesizate organelor comepetente, iar produsele trebuie alese cu grijă, din lista producătorilor avizați, care produc substanțe testate pentru punerea pe piață, nedăunătoare mediului înconjurător sau utilizatorilor, cu eficacitate probată.