Pardoselile dure sunt comune unităților sanitare, însă și predispuse la contaminare, necesitând întreținere zilnică și săptămânală. Ștergerea umedă, desi este printre cele mai vechi tehnici de curățare a podelelor, rămâne și una dintre cele mai comune.
Pentru curățarea eficientă a podelelor sunt necesare mopuri, iar piața comercială oferă o gamă largă de opțiuni în acest sens. Două dintre cele mai des întâlnite mopuri folosite în industria profesională a curățeniei sunt mopurile plate și mopurile cu franjuri.
Mopurile cu franjuri sunt mopurile tradiționale iar acestea au constituit pentru mult timp elementul de bază al efectuării curățeniei profesionale, fiind cele mai vechi mopuri din industrie. Cu toate acestea, mopurile cu franjuri sunt adesea folosite cu proceduri necorespunzătoare care duc la un risc crescut de contaminare încrucișată și la curățarea necorespunzătoare a pardoselilor. O alternativă mult mai igienică o reprezintă înlocuirea acestora cu mopurile plate, care asigură o curățare mai bună și mai eficientă.
Mopurile cu franjuri
Mopurile cu franjuri pot fi din bumbac sau sintetice. Mopurile din bumbac sunt cele mai economice. Cu toate acestea, desi sunt ieftine, nu sunt extrem de eficiente pentru curățarea podelelor dure din mai multe motive.
Bumbacul are o putere mare de absorbție, fiind recomandat mai degrabă pentru curățarea scurgerilor de pe suprafețe, decât pentru curățarea efectivă a acestora. Într-o unitate sanitară, spre exemplu, pentru efectuarea curățeniei sunt folosite substanțe biocide cu timp de acțiune predefinit, în vederea eliminării agenților patogeni. Folosirea unui mop de bumbac care are putere mare absorbție poate duce la uscarea prematură și nedorită a unei podele pe care, pentru a fi dezinfectată, substanța activă trebuie să acționeze pentru mai mult timp.
De asemenea, mopurile de bumbac pot lăsa în urmă bucăți de țesut sau scame care, odată uscată suprafața astfel curățată, creează un aspect neplăcut.
Mopurile cu franjuri sintetice sunt mai scumpe, dar și un pic mai eficiente decât cele din bumbac.Cu toate acestea, ele prezintă un risc mai mare de contaminare încrucișată și sunt mai susceptibile să lase în urmă murdăria, în comparație cu mopurile plate.
Mopurile plate
Spre deosebire de mopurile cu franjuri, mopurile plate sunt lungi și compacte, drept pentru care nu necesită o găleată cu apă și soluții pentru curățare.
De regulă, lavetele pentru mopurile plate sunt realizate din microfibre de unică folosință sau refolosibile.
Prin comparație cu mopurile cu franjuri rezultă că mopurile plate sunt mai potrivite și mai eficiente pentru efectuarea curățeniei, mai ales în zone vulnerabile și riscante, precum unitățile sanitare.
Probleme frecvente legate de mopuri
Cel mai important motiv pentru care mopurile cu franjuri sunt ineficiente se datorează faptului că sunt utilizate cu proceduri de curățare greșite. Pentru această curățare este nevoie de folosirea sistemului cu găleată simplă sau dublă. Ambele tehnici riscă să răspândească agenții patogeni și mai degrabă să contamineze locul decât să-l igienizeze.
În sistemul cu găleată unică, atunci când scufundați mopul înapoi în găleată, soluția se murdărește. De fiecare dată când mopul este folosit pe podea și readus în găleată pentru clătire, soluția devine din ce în ce mai contaminată. Apa murdară este inevitabil readusă pe podea pe măsură ce procedura de curățare continuă. Singura modalitate de a evita acest lucru este schimbarea constantă a apei și a soluției și, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu este fezabil din cauza restricțiilor de timp, forță de muncă sau alte resurse.
Metoda cu găleată dublă este o metodă mai bună de ștergere, având în vedere existența recipientelor separate de curățare și clătire. Cu toate acestea, chiar dacă există două compartimente separate, fibrele mopului încă prind și absorb murdăria, pe care o pot răspândi. De asemenea, din punct de vedere logistic, sistemul cu două găleți de apă cu soluție presupune consumuri mai mari de materiale și forță de muncă.
La sistemul cu găleată există, de asemenea, un risc crescut de scurgeri de apă și substanțe chimice.
Beneficiul mopurilor plate:
Mopurilor plate pot fi echipate cu soluții chimice la bord, eliminând necesitatea unei găleți pentru mop. De asemenea, lavetele folosite pe aceste mopuri pot veni gata impregnate cu soluția de curățat și dezinfectat.
Acest sistem va ajuta personalul să efectueze procedurile de curățare mai rapid și cu o precizie mai bună. În plus, reduce considerabil riscul de contaminare încrucișată, eliminând necesitatea de a scufunda mopul într-o găleată de soluție murdară.
De asemenea, nu există nicio șansă de scurgere de apă sau substanțe chimice din găleată.
Concluzii
Când vine vorba de alegerea unui mop, mopurile cu franjuri rămân o alegere obișnuită, având în vedere istoria lor. Cu toate acestea, nu sunt cea mai bună alegere pentru curățenia profesională.
Mopurile cu franjuri sunt adesea utilizate cu proceduri ineficiente de efectuare a curățeniei și sunt dificil de curățat, ceea ce duce la un risc crescut de răspândire a murdăriei și a germenilor. În plus, acestea tind să se destrame mai repede. Deși sunt ieftine, sau tocmai pentru că sunt, aceste mopuri nu pot asigura o calitate ridicată a serviciilor de curățenie profesională.
Mopurile plate, însă, sunt optime pentru aceasta. Pot asigura curățenia în zone greu accesibile și sunt durabile. Dar cel mai important aspect este acela că elimină necesitatea unei găleți de mop și astfel contribuie cu succes la măsurile de prevenție a contaminării încrucișate, asigurând standarde înalte de calitate ale serviciului.