De ce să dezinfectați?
Aproape fiecare mediu de pe planetă conține bacterii și microorganisme. Ați putea fi surprins să aflați că pe un centimetru pătrat de piele umană există mai mult de 600.000 de bacterii. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive pentru oameni. Dar organismele cauzatoare de boli – numite agenți patogeni – pot fi periculoase sau chiar letale. Una dintre cele mai contagioase și renumite boli din 2020 a fost COVID-19, cauzată de virusul SARS-CoV-2.
Utilizarea regulată a tipurilor de dezinfectanți pe suprafețele de contact și de tranziție este esențială pentru a ajuta la prevenirea răspândirii bolilor, precum răcelile, gripa și chiar COVID-19. Întrucât există multe tipuri de dezinfectanți pe piață, este important să înțelegeți modul în care funcționează – inclusiv avantajele și dezavantajele lor – pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză despre cum să dezinfectați și să vă protejați, atât pe dumnevaoastră, cât și pe cei din apropierea dumneavoastră.
Cum funcționează dezinfectanții?
Dezinfectanții sunt agenți chimici aplicați pe suprafețe sau obiecte pentru a distruge bacteriile, virușii, ciupercile sau mucegaiurile. Prin definiție, formulele dezinfectante trebuie avizate de Ministerul Sănătății, ca produse biocide. „Ingredientul activ” din fiecare formulă dezinfectantă este ceea ce ucide agenții patogeni, de obicei prin perturbarea sau deteriorarea celulelor lor. Ingredientele active sunt de obicei ajutate de alte ingrediente cu diverse scopuri. De exemplu, agenții tensioactivi pot fi adăugați la o formulă dezinfectantă pentru a oferi umiditatea necesară pentru a acționa pe o suprafață sau pentru a ajuta la curățare.
Principalele tipuri de dezinfectanți
Deși aceasta nu este o listă exhaustivă, ea acoperă marea majoritate a dezinfectanților folosiți astăzi. De remarcat este faptul că atunci când un agent patogen precum SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19 este identificat inițial de către experți, acesta este clasificat ca fiind „agent patogen emergent”. Anumiți dezinfectanți pot avea spectru de acțiune și asupra agenților patogeni emergenți, însă în acest sens trebuie verificată eticheta produsului.
- Compușii cuaternari de amoniu: reprezintă o alegere pentru dezinfecția în spitale și instituții datorită costului redus și a acțiunii rapide împotriva unei game largi de microorganisme. Acești compuși pot fi preparați împreună cu o varietate largă de detergenți pentru a oferi atât capacitate de curățare, cât și de dezinfectare.
- Cloramina : acționează asupra unei serii vaste de microorganisme, inclusiv asupra virușilor rezistenți, și este recomandată pentru curățarea fluidelor corporale. Dezinfectanții pe bază de clor sunt ieftini și au timp de ucidere relativ rapid, totuși pot fi corozivi și pot provoca decolorare, precum și iritații dacă nu sunt utilizați corespunzător, conform instrucțiunilor.
- Alcoolul : diluat în apă, alcoolul este eficient împotriva unei game largi de bacterii, deși sunt deseori necesare concentrații mai mari pentru dezinfectarea suprafețelor umede. Dezavantajele sunt că se evaporă rapid (și, prin urmare, este posibil nu rămână pe suprafață suficient de mult timp pentru a acționa), este inflamabil și nu atât de eficient asupra materiei organice.
- Aldehidele: sunt foarte eficiente împotriva bacteriilor care cauzează tuberculoza, însă este nevoie de o concentrație mare pentru a fi eficiente pentru dezinfectare.
- Idoforii: pot fi utilizați pentru dezinfectarea unor suprafețe semi-critice, dar pot pata suprafețele și pot avea un miros neplăcut (spre exemplu iodul).
- Compușii fenolici: eficienți împotriva bacteriilor patogene, precum și a ciupercilor și virusurilor, dar și toxici și corozivi, putând ataca și suprafețele în timp ce atacă organismele de pe ele, dacaă nu sunt folosiți în concentrațiile indicate.
- Peroxidul de hidrogen: când sunt preparate ca fiind gata de utilizare, produsele pe bază de peroxid de hidrogen sunt privite ca fiind „mai ecologice” și mai durabile pentru mediu. Acest lucru se datorează faptului că se descompun în elementele naturale de hidrogen și oxigen. Sunt ușor acizi și sunt agenți de curățare eficienți, cu condiția respectării concentrației indicate.
Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă alegeți dezinfectantul
Există patru considerații principale pe care ar trebui să le evaluați atunci când alegeți un dezinfectant, pentru a satisface cel mai bine nevoile dumneavoastră.
- Eficacitate
Rețineți că agenții patogeni pot avea mai multe tulpini, iar dezinfectanții sunt certificați pentru tulpini specifice. În funcție de destinație și de tipul de activitate vizat – asistență medicală, educație, îngrijire pe termen lung, industrie hotelieră etc. – veți avea nevoi și cerințe variate.
- Timpul de acțiune
Cât de repede ucide un produs dezinfectant un anumit agent patogen? Produsul păstrează suprafețele vizibil umede pentru a respecta aceste perioade de acțiune? Din nou, formulele dezinfectante sunt înregistrate pentru a acționa asupra agenților patogeni specifici într-un anumit timp și trebuie să păstreze umezeala pe o suprafață în tot acest timp pentru a lucra activ. Treizeci de secunde până la cinci minute ar putea fi un timp tipic de acțiune. Dacă un dezinfectant are nevoie de 10 minute, asigurați-vă că va rămâne ud atât de mult. Dezinfectanții pe bază de alcool se pot evapora complet înainte de timpul de contact necesar. Citiți și urmați toate instrucțiunile de utilizare, dacă este necesar.
- Siguranță
Produsul este sigur de utilizat pentru oameni și sigur pentru suprafețele pe care este aplicat? După cum ați aflat mai devreme în acest articol, unele categorii de dezinfectanți sunt toxice, unele colorează, altele sunt corozive, iar altele au un miros neplăcut. Verificați evaluările de toxicitate și inflamabilitate ale produselor, precum și recomandările privind echipamentele de protecție individuală (EIP) pentru dezinfectanții pe care îi folosiți. Asigurați-vă că un dezinfectant nu va deteriora suprafața pentru care este destinat.
- Metoda de utilizare
Pașii necesari pentru utilizarea unui anumit dezinfectant sunt practici pentru dumneavoastră? Unele substanțe necesită mai mulți pași care pot să nu fie întotdeauna fezabili. Duritatea apei este un factor care poate afecta eficacitatea unor formule dezinfectante. O alternativă sunt produsele gata preparate, cu utilizare imediată, care nu necesită intervenția umană în stabilirea concentrațiilor necesare.
Sortarea informațiilor despre diferitele tipuri de dezinfectanți necesită timp, dar este un pas critic pentru a vă asigura că luați cea mai bună decizie. Dacă aveți la îndemână produsele potrivite, împreună cu un plan solid de prevenire a bolilor și a infecțiilor, veți economisi timp, energie și resurse materiale.