S-a dovedit că un sistem de nebulizare cu substanțe dezinfectante bazate pe compuși de amoniu cuaternar este eficient împotriva unei varietăți de agenți patogeni. Din studiile efectuate înainte și după intervenție a rezultat faptul că procedura de nebulizare, combinată cu alte măsuri de control al infecțiilor, a contribuit la gestionarea cu succes a focarelor din spații diverse sau unități sanitare.

Procedura de nebulizare presupune crearea unei pelicule dezinfectante într-un spațiu dat, pe orice suprafață din acel spațiu.

Sistemul de nebulizare este eficient în eradicarea agenților patogeni importanți, a ciupercilor și virușilor, în funcție de spectrul de acțiune al substanței dezinfectante folosite. Studiile de specialitate au documentat reduceri semnificative ale unui număr de agenți patogeni. De asemenea, acest sistem poate fi utilizat pentru decontaminarea de suprafețe, ambalaje și materiale diverse, având un larg spectru de acțiune, cu respectarea indicațiilor date de specificul substanței active. Îmbunătățirile recente în ceea ce privește eficiența acestui sistem permit schimbări rapide și importante în efectuarea curățeniei și dezinfecției, cu precădere în spații critice și semi-critice.